De nabestemming heeft een tweevoudige doelstelling: het verhogen van de rivierveiligheid en het creëren van een hoogwaardig dynamisch natuurgebied. Samen met de goedkeuring van het ontginningsproject werd dit in detail vastgelegd in de vergunning.
Het rivierkundige doel wordt bereikt door het gebied gemiddeld 4 meter lager aan te leggen dan het oorspronkelijke niveau. Tevens worden 2 in- en uitlaat constructies gebouwd om bij hoge debieten in de Maas de rivier extra comfort te geven. De stroomsnelheid zal hierdoor verminderen en bijgevolg ook het risico op erosie. Deze constructies zullen na aanleg in eigendom komen van de Vlaamse Waterweg, de verantwoordelijke rivierbeheerder.
Het toekomstige natuurgebied werd ontworpen op basis van het advies van natuurspecialisten. Hierbij werd het exacte reliëf en de samenstelling van de ondergrond afgestemd op de gewenste natuurdoelstellingen. Zo wordt de rode loper uitgerold voor een optimale natuurontwikkeling in het gebied. Daarom zullen afgewerkte delen van het gebied ook onmiddellijk in beheer komen van Natuurpunt. Uiteraard zal in de toekomst iedereen kunnen genieten van deze riviernatuur. Naast struinen in het gebied kan het ook verkend worden via het aan te leggen fiets- en wandelpad dicht bij de Maas.
Voor het realiseren van het eindreliëf worden alle dekgronden uit het gebied hergebruikt en aangevuld met zand uit de naburige Meerheuvelplas. Dit zand zal met een zandzuiger opgezogen worden en via een buizensysteem naar de Elerweerd gepompt worden.
Bedoeling is dat de heraanvulling zo kort mogelijk volgt op de ontginning. Begin 2021 werd dan ook reeds gestart met het terugstorten van de eerste gronddepots. Zoveel als mogelijk zal de afgegraven dekgrond rechtstreeks in de herinrichting verwerkt worden.
Deze werken zullen continu worden verder gezet en lopen nog een tijdje langer door dan de ontginningswerken zelf.