Van projectvoorstel tot herbestemming
Het grinddecreet voorziet een geïntegreerde aanpak: een projectvoorstel wordt verregaand in detail uitgewerkt en omvat naast de concrete nabestemming ook reeds de toekomstige eigenaar/beheerder van het heringerichte gebied. Ieder projectvoorstel wordt voorgelegd aan en goedgekeurd door het projectgrindwinningscomité.
Vanaf dan hebben wij een duidelijk beeld van hoe het gebied er in de toekomst zal uitzien, zodat we daar al tijdens de ontginning rekening mee kunnen houden. Zo besparen we tijd, werk en extra kosten en zal de herinrichting veel vlotter verlopen.
Het projectgrindwinningscomité (PGC)
Als overkoepelende bedrijfsfederatie vertegenwoordigt Belbag de grindsector in het PGC. In dit comité zetelen ook vertegenwoordigers van de provincie, de burgemeesters van de zes Limburgse grindgemeenten (Kinrooi, Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen, As en Lanaken), de landbouwsector, de milieubeweging en de Vlaamse Gemeenschap.
In consensus wordt beslist of we voor een bepaald project de nodige vergunningen kunnen aanvragen.
Projectwerking
Stel dat er in de Maasvallei plannen zijn voor een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied gekoppeld aan de ontwikkeling van extra kansen voor waterrecreatie en/of natuur. Dan onderzoekt Steengoed of het commercieel interessant is om dit project te helpen realiseren.
Omgekeerd stellen wij in het PGC ook zelf projecten voor die zowel voor ons als andere partijen een meerwaarde bieden.
Consensus als voorwaarde
Vooraleer een project in uitvoering kan gaan moet het voorstel unaniem goedgekeurd zijn in het PGC. Dit betekent heel wat vooroverleg maar zo zijn we er zeker van dat elk nieuw project een zo breed mogelijk draagvlak heeft. En dat is een goede zaak voor het Maasland!
Duurzaam Ondernemen
Steengoed Projecten zette in 2018 de eerste stap om op termijn het Voka Charter voor Duurzaam Ondernemen (VCDO) én het Charter voor Duurzaam Ondernemen van de Verenigde Naties te behalen. Dankzij dit Voka-initiatief kunnen ondernemers een actieplan op maat integreren in hun bedrijfswerking om resultaatgericht naar duurzaam ondernemen te streven. Proactief en constructief! Indien aan alle voorwaarden wordt voldaan, kan de toekenning na drie succesvolle jaren officieel plaatsvinden. Intussen heeft Steengoed jaar 2 van de 3 succesvol afgerond en zetten we alles op alles om tegemoet te komen aan de VN-doelstellingen rond duurzaamheid, samen met Voka.
Hiervoor hebben we tal van acties opgezet om in 2021 niet alleen het definitieve Voka charter op zak te kunnen steken, maar tevens ook het internationaal erkende UNITAR-certificaat van de Verenigde Naties te behalen, zoals bijvoorbeeld:
- Verschillende initiatieven omtrent hernieuwbare en betaalbare energie
- Installatie AED aan kantoor
- Diverse projecten ter verbetering van de biodiversiteit
- …