Algemeen

Sinds wanneer wordt er grind ontgonnen in het Maasland?

Grind wordt al sinds mensenheugenis als natuurlijke, lokale grondstof gebruikt. Maar grindwinning als industriële activiteit is begonnen na de Eerste Wereldoorlog. Vanaf toen werd beton een steeds belangrijker bouwmateriaal. De ontginning was toen nog kleinschalig en er werd vooral in het zomerbed van de Maas ontgonnen. Na de Tweede Wereldoorlog werden de winningen grootschaliger en startte men met het ontginnen van de uiterwaarden van de Maas.

Hebben alle projecten dezelfde omvang als het project Elerweerd?

Dat is niet noodzakelijk. Uiteraard streven wij naar grote projecten omdat dit bedrijfseconomisch logisch is. Maar we schuwen kleinere projecten niet. Het project Booien-Veurzen, dat we tussen 2016 en 2020 in samenwerking met de Vlaamse Waterweg uitgevoerd hebben, is daar met 60 ha een voorbeeld van. Een project met korte looptijd, maar een grote positieve impact op de rivierveiligheid.

Werkt men in elk project op dezelfde manier?

Elk project is anders, dus de aanpak ook. Er zijn verschillende manieren om te ontginnen. In Elerweerd werken we met een drijvende diepknijper en een bewerkingsinstallatie op het land. In o.a de Boterakker in Kinrooi werd in de jaren ‘90 en 2000 gewerkt met verschillende emmerbaggermolens waar de verwerking aan boord gebeurde. Andere technieken zijn ontginning met een kabelkraan of dragline. De keuze wordt per project bepaald, o.a. op basis van de eigenschappen van de ondergrond, beschikbare ruimte en het vooropgestelde productietempo.

Elerweerd

Hoe groot is dit project? Hoeveel hectares bedraagt dit?

Het ontginningsgebied Elerweerd is ongeveer 170 ha groot.

Welke nabestemming heeft Elerweerd? Hoe wordt dit aangepakt?

Elerweerd zal door de grindwinning van een landbouwgebied naar een natuurgebied omgevormd worden. Een gebied waar de Maas extra ruimte heeft om te stromen bij hogere waterstanden en zo het gebied ook verder zal ‘boetseren’. We spreken zo over hoogwaardige dynamische riviernatuur.

Om dit te realiseren moet het gebied terug aangevuld worden. Hiervoor gebruiken we de dekgronden die boven op het grindpakket zitten, restspecie van ontginning en verwerking en zand uit de Meerheuvel, een aanpalende oude grindwinput. Er blijft dus geen grote diepe waterplas achter zoals dit in het verleden vaak het geval was. Het maaiveld wordt wel gemiddeld vier meter lager terug aangelegd met een paar ondiepe waterpartijen.

Konden de werken met een diepknijper onmiddellijk starten? Of moet er voorafgaand werk gebeuren met andere machines?

Voordat onze diepgrijper aan de slag kon, moest deze eerst opgebouwd worden. Zo een gevaarte wordt natuurlijk niet in één stuk aangevoerd, dus moest het ter plaatse in het gebied geassembleerd worden.

Aangezien het een drijvende installatie is, moest er eerst een gat gegraven worden van ongeveer vijf meter diep waarin de diepknijper kon opgebouwd worden. Dit gebeurde met de klassieke hydraulische kranen en dumpers om het afgegraven materiaal weg te voeren.

Wat onderneemt Steengoed om voor zo weinig mogelijk hinder te zorgen?

Als omwonenden overlast ervaren door onze activiteiten gaat het vooral over geluid of stof.

Om stof opwaaien tegen te gaan is er in en rond onze bewerkingsinstallatie een sproei-installatie voorzien. In het ontginningsgebied aan de Maas houden we de transportroutes vochtig met een combinatie van tractor en waterton.

Om geluidsoverlast tegen te gaan zijn in het ontwerp van de bewerkingsinstallatie al heel wat maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat we binnen de geluidsnormen blijven werken. Het meest in het oog springende is een groot geluidsscherm met ons logo, hoog aan de zandtoren. Maar tussen theorie en praktijk zit er altijd verschil. Zo merkten we dat enkele onderdelen van de installatie een storend geluid creëerden. Er werd een systeem ontworpen voor een akoestische isolatie dat ondertussen op de 2 zeefmotoren werd geïnstalleerd.

Tijdens de opstartfase van de bewerkingsinstallatie werd gespecialiseerd onderzoek gedaan om grondtrillingen te vermijden. De standaard stalen veren van de grindzeven werden vervangen door luchtvering waardoor deze trillingen volledig werden geëlimineerd. Een behoorlijke investering, maar goed besteed.

Niet gevonden wat je zocht?